| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

IANUARIE 1913 – “AVIOANE FANTOMA” DEASUPRA ROMANIEI

Cercetand presa romaneasca veche la Biblioteca Academiei Romane, Ion Hobana a descoperit faptul ca, in ianuarie 1913, in spatiul aerian al tarii noastre au evoluat obiecte zburatoare inzestrate cu puternice surse de lumina. Martorii oculari au declarat ca ele efectuau viraje deasupra localitatilor survolate, manifestand o predilectie pentru cazarmile din Focsani, Iasi, Braila si Targoviste. Executand ordinul ministrului de razboi, ostasii au tras salve asupra acestor intrusi, observati cu “aparate optice” si urmariti pe distante apreciabile.

Data fiind implicarea unor unitati militare, Ion Hobana a solicitat Ministerului Apararii Nationale documente de arhiva privind aceste evenimente. I s-au pus la dispozitie noua rapoarte trimise de Inspectorul General al Jandarmeriei Rurale generalului Alexandru Averescu, ªeful Marelui Stat Major General. Daca le adaugam cele 14 stiri din ziare, ne aflam in posesia a 23 de observatii, inregistrate in mai putin de o luna.

S-a sustinut atunci ca era vorba de aeroplane rusesti, care ar fi executat misiuni de recunoastere, dar starea aviatiei in ianuarie 1913 exclude aceasta interpretare. Observarea aeriana a fortificatiilor si a miscarilor de trupe se realiza exclusiv la lumina zilei, tocmai pentru ca aparatele existente nu dispuneau de reflectoarele semnalate in mai toate marturiilor civile si militare. Iar incercarea de a pune toate fenomenele luminoase pe seama planetei Venus este infirmata de orele si directiile diferite in care au aparut acestea, ca si evolutiile lor, neconforme cu acelea ale unui corp ceresc.

Bibliografie

  • Ion Hobana, Ianuarie 1913: avioane fantoma deasupra Romaniei, “Univers Paranormal”, nr.13 si 14, 1996;

  • Ion Hobana, Ianuarie 1913 – “Avioane fantoma” in spatiul aerian romanesc”, in OZN Observatori credibili, relatari incredibile, Polirom, 2001;

  • Ion Hobana, Janvier 1913: des aeronefs fantomes au dessus de la Roumanie, “La Gazette Forteene”, Vol.I, 2002.

 
Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 06-06-2007