| Guest Book | Web Forum | Tell A Friend | Contact |    

         

ACASA

HOME

RAPORTATI O OBSERVATIE

RAPORTARI RECENTE

CAZURI INVESTIGATE DE ASFAN

CURS OZN

NOUTATI DIALOG

ARTICOLE

CAZURI VECHI DIN ROMANIA

ISTORIA INVESTIGATIILOR OZN DIN ROMANIA

PARTICIPAREA LA ACTIVITATILE  NOASTRE 

PRIETENI

CONDUCERE
 

 

 

CAZUL OTOPENI 1997

Fenomenul observat in vecinatatea Aeroportului International Otopeni, in noaptea de 14-15 iulie 1997 a fost amplu mediatizat. Am reconstituit evenimentul intr-o lunga discutie cu domnul Virgil Vinersariu, seful de tura din turnul de control al aeroportului in noap­tea cu pricina.

Fenomenul a fost remarcat in jurul orei 22.49, cand operatorii din turn dirijau aterizarea cursei TAROM Istambul -Bucuresti. Avea aparenta unei lumini circulare, situata in vestul Aeroportului, intre Buftea si Corbeanca. Pe tot parcursul observatiei, radarul din turn nu a detectat nici o tinta neidentificata. Drept urmare, nu s-a putut stabili altitudinea fenomenului: se afla, in orice caz, sub norii razleti de la 2.000-3.000 de metri.

Domnul Vinersariu i-a cerut ofiterului de serviciu sa orienteze spre pata de lumina camerele video amplasate pe turnul de control si pe o alta cladire din incinta aeroportului. S-a realizat astfel un film de circa doua ore, imaginea de mai jos datand din perioada de inceput.

Fenomenul a fost ob­servat din interiorul tur­nului si de pe terasa acestuia. Prin binocluri, s-a vazut ca la mijlocul petei circulare era o fasie orizontala colorata in alb, portocaliu si rosu, cu­lori care se transformau una intr-alta. Cand s-a aprins balizajul, in vederea aterizarii unei aeronave C-130, operatiune care a durat 12 minute, fenomenul a disparut, reaparand spre sud-est, in directia localitatilor Tunari si Stefanesti. De aceasta data, pareau sa fie doua globuri de dimensiuni diferite, lipite unul de altul. Acest tandem se misca intr-o zona strict delimitata. Cand a fost stins bali­zajul, lumina aeriana si-a micsorat intensitatea. Domnul Vinersariu 1-a reaprins, pentru a testa reactia fenomenului, mergand pana la treapta a cincea. Lumina a crescut si ea, in raport cu stimulul de pe sol. Cand intensitatea balizajului a fost redusa, lumina a scazut. Jocul acesta a durat destul de mult timp. Fenomenul a disparut pe nestiute, una dintre ulti­mele imagini fiind inre­gistrata la ora 1.10.

Ce au vazut martorii, ce a impresionat banda video ? Date fiind condi­tiile meteorologice si du­rata observatiei, nu poate fi invocata prezenta unei mase de energie electrostatica condensata (plasma). Forma, stationarea indelungata, lipsa oricarui zgomot, exclud o explicatie de tip conventional: balon, avion, elicopter etc. Iar reactia la variatiile de luminzitate ale balizajului sugereaza un control inteligent.

Ion Hobana

 

(din vol. OZN Observatori credibili, relatari incredibile, Ed.Polirom, 2001, pp.84-86)

 
Copyright (c) Asociatia pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate - 2002
e-mail:
asfan@asfan.ro - Grafica: Carmen Lucaci - Webmaster: Liviu Chirila
Ultima modificare : 12-09-2007